sábado, 20 de febrero de 2021

L'oscil·lació del disc lunar

Com podeu veure a les imatges de les fases de la Lluna (video del Goddard Space Flight Center de la NASA), l'oscil·lació del disc lunar ( libració ) es produeix de dues maneres: (a) en la direcció oest-est (libració en longitud), i (b) en la direcció sud-nord (libració en latitud). Per què es produeixen aquestes oscil·lacions ?.


[ font: Goddard Space Flight Center ( NASA ) ]

En primer lloc, tinguem en compte que el període de rotació de la Lluna és el mateix que el de translació al voltant de la Terra; per això, el nostre satèl·lit presenta sempre la mateixa cara. No obstant això, en aquesta afirmació cal afegir alguns matisos/correccions o precisions que, com veurem a continuació, expliquen el fenomen.

En primer lloc, l'òrbita de translació de la Lluna ( al voltant de la Terra ) és el·líptica ( no pas circular ) i, doncs, la velocitat de translació no és la mateixa en tots el punts de l'òrbita; és més gran al perigeu ( quan es troba més propera a la Terra ) i més petita a l'apogeu ( punt més allunyat de la Terra), per tant, el sincronisme entre el moviment de rotació i el moviment de translació no és exacte; per altra banda, el pla equatorial de la Lluna està inclinat respecte al pla de l'eclíptica ( el pla orbital de la Terra al voltant del Sol). Aquestes dues circumstàncies donen al l'efecte d'oscil·lació del perfil de l'ombra de la Terra sobre el disc lunar.

Per bé que, si no consideréssim l'efecte de libració del disc lunar vist des de la Terra, caldria pensar que la Lluna només ens ensenya sempre la mateixa meitat de la seva superfície, cal rectificar en certa mesura l'afirmació que faríem si ignoréssim la libració ( " degut a l'efecte de libració del disc lunar, sí que ha de ser possible visualitzar més del 50% de la seva superfície" ): essent conscients d'aquests efectes d'oscil·lació de la imatge del disc lunar, haurem de concloure que ( degut a l'efecte de libració del disc lunar ) sí que ha de ser possible visualitzar més del 50% de la seva superfície. Es demostra que es pot veure un 59% de la seva superfície ( fent un conjunt complet d'observacions ).

Cal també tenir present que, a més a més, la Lluna no mostra el mateix aspecte ( orientació del perfil de l'ombra de la Terra ) vista des de qualsevol indret de la Terra; aquest aspecte depèn, de la latitud de l'observador.


Referències:
    [1] J. Aloy, 100 Qüestions d'Astronomia. De les Fases de la Lluna a l'Energia Fosca., Edicions Cossetània, Valls, 2013
    [2] Goddard Space Flight Center (NASA)

No hay comentarios:

Publicar un comentario