martes, 16 de noviembre de 2021

Quatre coses essencials sobre un aparell/sistema de mesura: sensibilitat, precisió, exactitud, i rapidesa

Html5
Quan hom parla d'un aparell/sistema de mesura cal tenir ben en compte quatre nocions essencials: la sensibilitat, la precisió, l'exactitud, i la rapidesa.
Sensibilitat
    La sensibilitat d’un aparell de mesura es refereix al valor mínim de quantitat mesurada que és capaç de discriminar.

Precisió
    Donat un determinat aparell de mesura, que farem servir per mesurar el valor d'una determinada magnitud, convindrem que si la diferència entre diverses mesures (d'una sèrie) d’aquesta mateixa magnitud és petita, l'aparell és precís.

Observació:
    Per a cada cada tipus de mitjà de mesura s'ha convingut un límit d’error acceptable que dóna lloca a la noció de classes de precisió dels mitjans de mesura, terme que es pot trobar sovint als manuals de metrologia.

Exactitud
    Direm que un aparell és prou exacte si el promig d'una sèrie de mesures que es realitzen amb aquest aparell és prou proper al valor considerat com a valor exacte/vertader de la magnitud mesurada.

Observació:
    Per bé que exactitud implica precisió, la precisió no necessàriament implica l'exactitud, degut als errors sistemàtics. És, per això, que és molt més fàcil valorar la precisió d’un instrument/sistema de mesura que no pas la seva exactitud.

Rapidesa
    La rapidesa en la mesura pot arribar a ser essencial a l'hora de prendre mesures en temps real per fer un registre d'una sèrie temporal i així poder enregistrar els valors d'una determinada variable d’un sistema dinàmic. Si el dispositiu de mesura no és prou ràpid és possible que el registre temporal dels valors de la dita variable del sistema estiguin desplaçats en el temps d'una manera imponderable, ja que, d’entrada, hom no disposa d'informació sobre el ritme de canvi entre els estats del sistema. $\square$

-oOo-

Referències:
    [1] vv.aa., Precición y exactitud
      [https://es.wikipedia.org/wiki/Precisión_y_exactitud], Wikipedia , 2008
    [2] ARANES CLUA, J., Els errors en les mesures directes, autopublicació, 2008
    [3] PROJOROV, A.M., Diccionario enciclopédico de la Física, Madrid, Mir-Rubiños, 1995
    [4] AZUSTRE, M. et al. Estadística aplicada al laboratori, Barcelona, Ceysa, 2003.

No hay comentarios:

Publicar un comentario